جلسه دوم کمیته ارتباط با اعضاء انجمن اپک

حاضرین در جلسه :

شرکت گاما: آقای مهندس مترجمی (مدیر عامل)

گروه صنعتی ندا (نوین دانش آینده): آقای مهندس کاوندی و آقای مهندس مقیمی (مدیرعامل)

شرکت فولادتکنیک: آقای مهندس صادقلو (مدیر دفتر تهران)

انجمن اپک: آقایان مهندسین حلوایی (رییس هیات مدیره)، طبیب زاده (رییس کمیته نظام فنی و اجرایی)، طاهری خرم آبادی (رییس کمیته ارتباط با اعضا)، دکتر طاهری (دبیر انجمن) و مهندس حسین حضرتی (مسوول کمیته های انجمن)

 

بر اساس سیاست هیات مدیره انجمن اپک برای برگزاری جلسات منظم با اعضا به منظور استماع نقطه نظرات اعضا، انتظارات و خواسته های ایشان از انجمن، ارائه گزارش عملکرد و تقطه نظرات هیات مدیره انجمن به اعضا، شناخت بهتر اعضا و چالش های ایشان در فضای کسب و کار و ….، دولین جلسه دیدار با اعضا به دعوت کمیته ارتباط با اعضا برگزار شد.

در ابتدای جلسه، آقای مهندس خرم آبادی (رییس کمیته ارتباط با اعضا) ضمن خیر مقدم به مهمانان گرامی، توضیحاتی درباره اهداف، برنامه ها و اقدامات هیات مدیره نهم ارائه نمودند و پکیجی از اسناد تهیه شده توسط انجمن در یک سال گذشته (شامل سند اهداف و ساختار انجمن، پیش نویس اساسنامه جدید، گزارش عملکرد یک ساله انجمن، آیین نامه حق عضویت، نقد و بررسی بخشنامه تعدیل وزارت نفت و …) تقدیم حضار محترم شد. همچنین از اعضای حاضر در جلسه درخواست شد که از مدیران و کارشناسان شرکت خود برای حضور در کمیته ها و کارگروه های تخصصی انجمن معرفی نمایند.

پس از آن هر یک از مدعوین ضمن تشکر بابت برگزاری این جلسه، به بیان نقطه نظرات خود و چالش های موجود در فضای کسب و کار پرداختند. از جمله:

آقای مهندس مترجمی:

  • فضای کسب و کار به گونه ای است که کار انجمن در این دوره نسبت به دوره های قبلی سخت تر می باشد و هیات مدیره کار سختی در پیش دارد.
  • برنامه ای که در ابتدای دوره توسط هیات مدیره طراحی و ارائه شد، برنامه بلندپروازانه ای است و ممکن است بخش قابل توجهی از آن در یک دوره سه ساله، دست یافتنی نباشد. بهتر است برنامه ای منطقی و اجرایی تدوین و در دستور کار قرار گیرد.
  • یکی از مهم ترین چالش های اعضا، کم بودن تعداد پروژه ها، کاهش سرمایه گذاری (حتی در صنعت پتروشیمی) و … است. این امر موجب رقابت شدید و ارائه قیمتهای غیرمتعارف توسط برخی پیمانکاران شده است که هم خود پیمانکاران و هم پروژه را دچار مشکلات عدیده ای می کند. پیشنهاد می شود انجمن به نحوی به موضوع ورود کند و توصیه های لازم را به اعضا برای عدم ارائه قیمتهای غیرواقعی نماید. “دستورالعمل تعیین دامنه قیمت های متناسب پیشنهادی در مناقصات یک مرحله ای و دو مرحله ای صنعت نفت” تا حدودی این مشکل ارائه قیمتهای نامتعارف را حل کند، اما این موضوع در تمام پروژه ها (از جمله مناقصات پتروشیمی) رعایت نمی گردد. ثانیا خود فرمول دستورالعمل مذکور اشکالاتی دارد. (در این مورد آقای مهندس طبیب زاده ضمن تایید کامنت مهندس مترجمی، توضیح دادند که عملا انجمن کنترلی بر قیمتهای ارائه شده توسط پیمانکاران ندارد. در مورد دستورالعمل دامنه، انجمن می تواند با همکاری اعضا موضوع را بررسی و به مراجع ذیربط اعلام نظر نماید)
  • در نشریه جدید EPC (که خردادماه ابلاغ شد) در ماده 75، بابت موضوع حل اختلاف، هیات پیشگیری و رسیدگی به حل اختلاف (DAAB) پیش بینی شده است که می تواند بسیار مفدی باشد و خیلی از اختلافات و مشکلات پروژه را در حین پروژه برطرف نماید. پیشنهاد می گردد: 1- انجمن برای جان انداختن و استفاده از این مکانیزم در کلیه پروژه ها (از جمله پتروشیمی ها) تلاش نماید. 2- این قانون عطف بماسبق نمی شود و در قراردادهای جاری، قابل استفاده نیست. پیشنهاد می گردد با وزارت نفت مذاکره شود که این مکانیزم در قراردادهای جاری هم اجرا گردد. (در این مورد آقایان مهندس خرم آبادی و طبیب زاده توضیحاتی درباره سوابق موضوع و مذاکرات در حال انجام با وزارت نفت ارائه دادند)
  • یکی دیگر از مشکلات پیمانکاران EPC، قانون حمایت از تولید داخل است که عملا مشکلات جدی ایجاد کرده است. واردات برخی از تجهیزات در شرایط محدود شده است و سازندگانی ادعای تولید داخل محصول مشابه را دارند، که محصول تولیدی شان از نظر عملکرد، کیفیت، قیمت یا زمان تحویل به نسبت محصول مشابه خارجی قابل مقایسه نیست. در حالی که هدف از قانون حمایت از تولید داخل این نبوده است. در چنین شرایطی هزینه ها و ریسکهایی به پیمانکار EPC تحمیل می شود که قابل جبران نیست. به عنوان مثال زمان تحویل کالا با برنامه زمانبندی پیمانکار EPC همخوانی ندارد و باعث تطویل پروژه می گردد و … . بنابراین لازم است حال حلی برای برون رفت از وضع موجود پیدا کرد. مثلا الزامات و شروطی برای تولیدکننده داخلی در نظر گرفته شود یا اگر شرایط تامین کالا توسط تولیدکننده داخلی میسر نبود، پیمانکار مجاز باشد کالای مشابه خارجی را وارد نماید. به عبارت دیگر، همانطور که قوانینی در جهت حمایت از تولیدکنندگان داخلی تصویب شده است، باید قوانینی در جهت حمایت از پیمانکاران (که بار ساخت و ساز و آبادانی کشور را به دوش دارند) تصویب گردد.

 

آقای مهندس مقیمی:

  • در کنار تمام مشکلات فضای کسب و کار که گریبانگر همه شرکتهاست، بزرگترین مشکل ما به عنوان تولیدکننده سیستم کنترل، مسایل ارزی و تغییرات مکرر قوانین و مقررات در این حوزه بوده است.
  • در سال گذشته حدود 3 ماه تخصیص ارز متوقف شد که منجر به عدم امکان واردات تجهیزات مورد نیاز و تطویل ناخواسته پروژه ها شد. پس از آن، عدم تخصیص ارز به مناطق ویژه در مقعطعی مشکل آفرین شد. پس از آن اعمال سقف ثبت سفارش! در چنین شرایط محیطی متغیری، تا شرکتها با شرایطی خود را تطبیق می دهند، مجدد مقررات جدیدی وضع می گردد که شرکتها را دچار چالش جدیدی می کند.
  • اختلاف نرخ نیمایی و ارز آزاد یکی دیگر از مشکلات عمده ماست. جایی که اختلاف این دو نرخ زیاد می شود، کارفرما ترجیح می دهد دیون خود را به صورت ریالی و با نرخ نیمایی پرداخت نماید.
  • مهاجرت نیروی متخصص از دیگر مشکلات شرکتهاست. در انتخاب بین افراد کارآمد و افراد تطبیق پذیر، مجبور هستیم از افراد با کارآمدی کمتر، اما تطبیق پذیر استفاده کنیم که ماندگاری بیشتری دارند و این امر، به منزله کاهش کیفیت و بهره وری است.
  • بازه زمانی رفع تعهدات ارزی در شرایط موجود بسیار کوتاه است و درحالی که فرآیند ثبت سفارش، ساخت کالا در کارخانه سازنده، واردات و ترخیص نسبت به گذشته بسیار طولانی تر شده است، زمان 8 ماه برای رفع تعهدات ارزی بسیار کوتاه است.

 

آقای مهندس صادقلو:

  • بیشتر موارد را دوستان اشاره کردند. متاسفانه شرایط به نحوی شده است که مشکلات خیلی فراتر از آن است که بخش خصوصی و انجمن ها بتوانند از پس این مشکلات برآیند.

 

آقای مهندس طبیب زاده موضوع “بازنگری استانداردهای IPS در وزارت نفت” و لزوم حضور فعال انجمن اپک در این کار را مطرح نمودند و از مهمانان تقاضا نمودند با تخصیص کارشناسان خبره در بخش های برق، ابزاردقیق و مکانیک، به انجمن کمک نمایند تا تاثیرگذاری بهتری در این بخش داشته باشد. گروه صنعتی ندا تقبل نمود یک نفر کارشناس در حوزه “کنترل و ابزاردقیق” به انجمن معرفی نماید.

در جمعبندی جلسه آقای مهندس حلوایی ضمن تشکر مجدد بابت حضور مهمانان، گزارشی از اهم اقدامات انجام شده در انجمن ارائه دادند و از اعضا دعوت نمودند در کمیته ها و کارگروه های تخصصی انجمن و همچنین کارگروه نفت کمیسیون احداث اتاق بازرگانی حضور فعالتری داشته باشند. همچنین به موضوع جریان نقدینگی پروژه ها در قراردادهای EPC اشاره نمودند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *