حاضرین در جلسه :
شرکت آوای جهانبین پارسیان: آقای مهندس گلشاییان (مدیرعامل) و آقای مهندس خسروی (رییس هیات مدیره)
شرکت بانژ پترو: آقای مهندس مهدی زاده (مدیرعامل)
شرکت تهران برکلی: آقای مهندس زاهدی (مدیرعامل)
انجمن اپک: آقای مهندس حلوایی (رییس هیات مدیره)، آقای مهندس طاهری خرم آبادی (عضو هیات مدیره و رییس کمیته ارتباط با اعضا)، آقای مهندس معظمی (عضو هیات مدیره)، خانم دکتر روانخواه (دبیر انجمن)
بر اساس سیاست هیات مدیره انجمن اپک برای برگزاری جلسات منظم با اعضا به منظور استماع نقطه نظرات اعضا، انتظارات و خواسته های ایشان از انجمن، ارائه گزارش عملکرد و نقطه نظرات هیات مدیره انجمن به اعضا، شناخت بهتر اعضا و چالش های ایشان در فضای کسب و کار و ….، هشتمین جلسه دیدار با اعضا به دعوت کمیته ارتباط با اعضا برگزار شد.
در ابتدای جلسه، آقای مهندس حلوایی، رییس محترم هیات مدیره، توضیح دادند که در این دوره هیات مدیره، فعالیتها در دو سطح در حال انجام است. در یک سطح، فعالیتهای جاری انجمن انجام می شود که شامل تعاملات و جلسات با سازمان برنامه، وزارت نفت، اتاق بازرگانی و … می باشد که در دوره های قبل هم این فعالیتها انجام می شده و در این دوره با شدت بیشتری ادامه دارد.
در یک سطح بالاتر، تلاش شده است با حضور و ارتباط موثر با مراجع تصمیم گیری کشور، اثرگذاری انجمن را افزایش دهیم و ضمن ارتقا جایگاه انجمن، بتوانیم مطالبات بخش خصوصی را مطرح و پیگیری نماییم که از جمله می توان به جلسات با بیت رهبری، حضور در کارگروه انتخاب وزیر، زمینه سازی برای حضور شرکتهای تولیدکننده و پیمانکاری ایرانی در صنعت نفت عراق و … اشاره نمود.
آقای مهندس مهدی زاده (مدیرعامل بانژ پترو) به تجربیات برخی شرکتهای ایرانی از حضور در بازارهای منطقه و راهکارهای موجود در این بخش (از جمله خرید سهام شرکتهای آمریکایی/اروپایی) اشاره کردند. آقای مهندس حلوایی، ضمن بیان تجربیات شرکت تحت مدیریت خود در عراق و امارات، و لزوم بهره گیری از این تجربیات به موارد زیر اشاره کردند:
- لزوم حضور در بازارهای منطقه با پاسپورت غیرایرانی و از طریق شرکتهای Trusty
- ضرورت حضور شرکتهای خصوصی واقعی در بازار عراق
- ارتباط مستقیم با مدیران صنعت نفت عراق و عدم ارتباط با دلالان عراقی
- اهمیت حمایت سفارتخانه های ایران از توسعه فعالیتهای اقتصادی (عدم ورود سیاسی به فعالیتهای اقتصادی)
در ادامه طرح توسعه مکران و ایده ی جداسازی منطقه مکران از سرزمین اصلی با قوانین متفاوت که مدنظر فعالین بخش خصوصی است (مشابه تجربه هنگ کنگ و چین) مطرح شد و مورد بحث و بررسی قرار گرفت. آقای مهندس زاهدی (مدیرعامل تهران برکلی)، ضمن اشاره به سوابق این بحث در دهه 70 شمسی برای کیش و قشم، اظهار داشتند با توجه به نگاه های موجود در حاکمیت، چنین طرح هایی عملی نخواهد شد. آقای مهندس حلوایی ضمن تایید سوابق مورد اشاره، تاکید کردند که حاکمان حسب نیاز و شرایط زمانه ممکن است تصمیمات متفاوتی بگیرند و مواردی که در زمانی شنیده نمی شود، در شرایط دیگری مورد پذیرش قرار گیرد. لذا بخش خصوصی باید همچنان مطالبات و ایده های خود را طرح و پیگیری نماید. در شرایطی که FATF مورد پذیرش قرار نمی گیرد و امکان توسعه روابط تجاری بین المللی مقدور نیست، شاید این راهکار بتواند فضای جدیدی ایجاد نماید.
آقای مهندس مهدی زاده ضمن اشاره به رسالت انجمن در پیگیری مطالبات اعضا، این سوال را مطرح کردند که پیگیری های انجمن در سنوات گذشته چه دستاوردهای مشخص و ملموسی داشته است؟ آیا پیگیری های انجام شده انجمن و مطالبه گری بخش خصوصی اثربخشی هم داشته است یا خیر؟ در پاسخ آقای مهندس معظمی (عضو هیات مدیره) تاکید کردند که انجمن ها هیچ راهی جز گفتگو با حاکمیت و پیگیری مستمر مطالبات بخش خصوصی ابزاری ندارند که البته انجمن اپک با همین رویکرد، دستاوردهای قابل دفاع و مشخصی داشته است که در گزارشی که ارائه خواهد شد، مورد اشاره قرار می گیرد.
آقای مهندس خرم آبادی (رئیس کمیته ارتباط با اعضا)، ضمن ارائه گزارش عملکرد هیات مدیره نهم از طریق پاورپوینت، به دستاوردهای اپک در دوره اخیر (از جمله اصلاح بندهایی از بخشنامه تعدیل صنعت نفت، تدوین پیوست های اسناد همسان EPC و …) اشاره کردند.
آقای مهندس خسروی (شرکت آوای جهانبین پارسیان)، اظهار داشتند شرکتهای پیمانکاری برای اینکه بتوانند در پروژه ها حضور داشته باشند لازم است مراحل متعددی را طی کنند تا تایید صلاحیت شوند. در حالی که مجریان، بعضا بدون داشتن دانش و تجربه کافی، منسوب می شوند و تصمیمات ایشان می تواند تاثیر بسیار مهمی بر موفقیت و شکست پروژه ها داشته باشد. آقای مهندس حلوایی به سابقه این موضوع در وزارت نفت برای بررسی صلاحیت مجریان در دولت قبل اشاره کردند و تاکید کردند که دولت جدید هم باید این موضوع را در برنامه کاری خود قرار دهد. همچنین بر لزوم تولید محتوا توسط بخش خصوصی و مطالبه گری تاکید کردند.
آقای مهندس زاهدی به مشکلات شرکتهای پیمانکاری در حوزه بیمه و مالیات و لزوم تلاش انجمن برای اصلاح آیین نامه ها و قوانین در این بخش، از جمله اصلاح ضریب اینتاکد، تخصیص ضریب واحد برای بیمه قراردادها و جلوگیری از برخورد سلیقه ای کارشناسان بیمه با ضریب بیمه پیمان ها تاکید کردند.
آقای مهندس معظمی نیز بر لزوم پرهیز از نگاه رقابتی و لزوم مشارکت اعضا در فعالیتهای صنفی تاکید نمودند.
در پایان، ضمن تشکر از حضور مهمانان گرامی، از ایشان برای همکاری با کمیته های تخصصی انجمن دعوت به عمل آمد.