جلسه پنجم کمیته ارتباط با اعضاء

حاضرین در جلسه :

شرکت شانول فرآیند: آقای مهندس مخدراتی (مدیرعامل)، آقای مهندس هدایتی (رییس هیات مدیره)

شرکت مهرآراد: آقای مهندس شویدی (مدیرعامل)

شرکت چکاد جنوب: آقای مهندس هرندی (مدیرعامل)، آقای مهندس علیزاده (عضو هیات مدیره)

انجمن اپک: آقای مهندس طاهری خرم آبادی (رییس کمیته ارتباط با اعضا)، آقای مهندس معظمی (عضو هیات مدیره)، آقای مهندس کرکه آبادی (عضو هیات مدیره) و آقای دکتر طاهری (دبیر انجمن)

 

بر اساس سیاست هیات مدیره انجمن اپک برای برگزاری جلسات منظم با اعضا به منظور استماع نقطه نظرات اعضا، انتظارات و خواسته های ایشان از انجمن، ارائه گزارش عملکرد و نقطه نظرات هیات مدیره انجمن به اعضا، شناخت بهتر اعضا و چالش های ایشان در فضای کسب و کار و ….، پنجمین جلسه دیدار با اعضا به دعوت کمیته ارتباط با اعضا برگزار شد.

در ابتدای جلسه هر یک ازمهمانان، ضمن معرفی خود، خلاصه ای از سوابق شرکت متبوع خود را به سایر حاضرین معرفی کردند. در ادامه آقای مهندس خرم آبادی (رییس کمیته ارتباط با اعضا) ضمن خیر مقدم به مهمانان گرامی، پاورپوینتی با موضوع “گزارش عملکرد نهمین دوره هیات مدیره انجمن” ارائه نمود. همچنین از اعضا درخواست شد هر کدام حداقل یک نفر به عنوان همکار به دبیرخانه انجمن معرفی نمایند که در کمیته های تخصصی به انجمن خود یاری رسانند.

پس از آن هر یک از مدعوین ضمن تشکر بابت برگزاری این جلسه، به بیان نقطه نظرات خود و چالش های موجود در فضای کسب و کار پرداختند. از جمله:

 

 

آقای مهندس مخدراتی (شانول فرآیند):

  • متاسفانه شرایط کاری قابل قبولی حاکم نیست. به ویژه وضعیت شرکتهای مشاوره (مانند شانول فرآیند) در مقایسه با شرکتهای پیمانکاری مناسب نیست و عملا شرکتهای مشاوره تبدیل به بخش های کوچکی از شرکتهای پیمانکاری و نظام فنی و اجرایی شده اند.
  • ضمن تشکر از فعالیتهای انجام شده توسط انجمن باید به نکته ای توجه داشته باشیم. زمانی یک مربی کشتی داشتیم که می گفت “اول مواظب باشید که شانه هایتان به خاک نمالد، بعد به فکر زیر یه خم گرفتن حریف باشید”. ما باید اول بتوانیم زنده بمانیم، حرفه سرپا باشد، بعد می توانیم در مورد توسعه آن صحبت کنیم.
  • متاسفانه حرفه مهندسی در حال آب رفتن است. کارشناسان یا مهاجرت کرده اند و می کنند، یا به فکر تغییر شغل هستند و رویکردشان هم به نسبت گذشته به کار تغییر کرده است. تعداد کارشناسهایی که بتوان روی آنها حساب کرد، به شدت کم شده است. با کمی حقوق بالاتر جابجا می شوند و در حال حاضر، مملکت دچار کمبود کارشناس است. حتی اگر پروژه های زیادی فعال شوند، ما کارشناس به اندازه کافی برای اجرای این پروژه ها نداریم.
  • مهندسی جوهر حرفه ماست. اما نوع نگاه به حرفه مهندسی غلط است و حق الزحمه مشاوران بسیار پایین است. باید دیدگاه حاکمیت نسبت به این موضوع تغییر کند. در کشورهای دیگر، سندیکاها بسیار قدرتمند هستند و جلوی کارهایی که به حرفه لطمه می زنند، می گیرند. اما در اینجا، دلال ها به حرفه ی ما آسیب می زنند و ما نمی توانیم جلوی آنها را بگیریم. ترجیح می دهند شرکتهای خارجی کارها را بگیرند که کمیسیون خود را بگیرند. وظیفه تشکل ها این است که این نگرش ها را اصلاح کنند.

آقای مهندس هدایتی (شانول فرآیند):

  • در ادامه فرمایش مهندس مخدراتی، باید در نظر داشت که وظیفه تربیت نیروی متخصص مهندسی، باید توسط شرکتهای مهندسی انجام شود. اما عملا به دلیل گردش سرمایه کم در این بخش، کارشناسان تمایلی به ماندن در این شرکتها ندارند و اغلب جذب شرکتهای خصولتی می شوند

آقای مهندس خرم آبادی توضیح دادند که این دغدغه مهم در جلسه ای که در تیرماه سال گذشته با آقای دکتر قانع فر (رییس وقت نظام فنی و اجرایی سازمان برنامه و بودجه) برگزار شد، طرح شده است و تا زمانی که مکانیزم مالی مشخصی برای افزایش سهم ریالی بخش مهندسی در اجرای پروژه ها تعریف نشود، این مشکل به صورت ریشه ای حل نخواهد شد و در حد صحبت و … خواهد ماند. لذا پیشنهاد می گردد شرکتهای مهندسی مشاور عضو انجمن، پیش نویس آیین نامه ای را به این منظور تهیه کنند که مثلا سهم بخش مهندسی پروژه های EPC از X% کمتر نشود. برای این کار، می توان از ظرفیت جامعه مهندسان مشاور و شورای هماهنگی تشکل ها هم استفاده نمود.

 

آقای مهندس هرندی (چکاد جنوب):

  • بنده از موسسین انجمن بودم و برای تشکیل آن در کنار دیگر دوستان که متاسفانه برخی از ایشان در قید حیات نیستند، بسیار زحمت کشیدم. در ابتدا هم قرار بود “سندیکا” باشدف نه “انجمن” و اگر حمایت مهندس زنگنه نبود، همین انجمن هم شکل نمی گرفت.
  • از زحماتی که در انجمن کشیده شده، سپاسگزارم. اما گلایه هایی هم دارم. انتظارات ما از انجمن خیلی بیش از این بوده و هست. زحمات زیادی کشیده می شود، اما باید ببینیم خروجی چه بوده است؟ در مواردی انجمن باید واکنش سریع و قاطع انجام دهد. به عنوان مثال، کارگران کمپین های کارگری راه می اندازند، اما ما نمی توانیم از حقوق خودمان دفاع کنیم. وقتی سازمان برنامه، تعدیل منفی اعلام کرد، انجمن باید فعالتر و موثرتر عمل می کرد. از طرفی مبلغ قراردادهای ما متناسب با تورم، تعدیل نمی شود، از طرف دیگر، سازمان امور مالیاتی، ضرر و زیان پروژه ها را نمی پذیرد!
  • پیمانکاران نیاز به سرمایه در گردش بالا برای پیشبرد پروژه ها دارند و بانکها باید این سرمایه را تامین نمایند. لازم است انجمن در این زمینه فعالتر عمل کند. ما به حمایت عملی انجمن نیاز داریم.
  • چند سال گذشته، پرونده ای مربوط به یکی از قراردادها با یکی دیگر از اعضای انجمن برای داوری به اپک ارجاع دادیم که متاسفانه به نتیجه نرسید و نهایتا به مرکز داوری اتاق ایران ارجاع شد.
  • یکی از مشکلاتی که ما پیمانکاران داریم، خود شرکتهای مشاور هستند که بعضا در انجمن هم حضور دارند. خودمان به خودمان رحم نمی کنیم. در حالی که ما باید در مسائل قراردادی، شرایط همدیگر را درک کنیم و تعامل بهتری با هم داشته باشیم. همین حالا ما با دوشرکت مشاور در دادگاه هستیم و متاسفانه در دادگاه ها هم کارشناسان خبره و آشنا به موضوعات مهندسی بسیار کم هست.

آقای مهندس علیزاده (چکاد جنوب):

  • در ادامه فرمایش مهندس هرندی، انجمن باید به شرکتها برای گرفتن کار کمک کند.

آقای مهندس معظمی، از اعضای هیات مدیره اپک توضیح دادند:

  • ما دچار خصولتی ها هستیم. اسناد مناقصه طوری تنظیم می شود که برنده مناقصه از قبل مشخص است. و متاسفانه به دلیل نداشتن روحیه کار تیمی، بخش خصوصی نمی تواند در مقابل این شرایط ایستادگی کند. قبلا تنها قرارگاه خاتم در پروژه ها ورود می کرد. الان ستاد اجرایی فرمان امام و … هم هستند به نحوی که مقام معظم رهبری هم اعتراض کردند!

این ایده مطرح شد که با فراخوانی، کارشناسان رسمی دادگستری (که بعضا در شرکتهای عضو انجمن مشغول به کار هستند)، شناسایی و به دادگستری معرفی شوند و قضات از بین این تیم، کارشناسان خبره را برای بررسی پرونده ها انتخاب نماید.

 

آقای مهندس شویدی (مهرآراد):

  • با توجه به ضیق وقت، من تنها تیتروار به نکاتی اشاره می کنم
  • انجمن ها باید نقش موثرتری در صدا رسانی و تصمیم سازی ایفا نمایند و با محافظه کاری کمتری عمل نمایند. عکس العمل انجمن در مقابل کمپین های کارگری، شاخص های تعدیل اعلامی سازمان برنامه در سال 1401 و … منفعلانه بود و جا داشت که صنف، فعالتر عمل می کرد.
  • ارتقا جایگاه انجمن بسیار مهم است. اگر این مساله حل شود، بسیاری از مشکلات دیگر هم در پی آن حل خواهد شد. به عنوان مثال، در انتخاب وزرا در کابینه، اگر انجمن جایگاه مناسبی داشته باشد، می تواند نقش موثر ایفا نماید و گزینه های مناسب را پیشنهاد دهد. (توضیح داده شد که اپک در حال فعالیت در این حوزه هست و جلساتی در حال برگزاری است)
  • اگر جایگاه حرفه مهندسی پایین است، مقصر آن خود مهندس ها هستند. جایگاه نظام مهندسی را با نظام پزشکی مقایسه کنید. احترامی که پزشکها به هم می گذارند را مقایسه کنید با احترام و شان و منزلتی که ما مهندس ها برای همدیگر قائل هستیم. این موضوع، نیاز به فرهنگ سازی، آموزش، تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و … دارد و انجمن ها باید در این زمینه فعالانه تر عمل نمایند.
  • ما در کنار پیمانکاری، فعالیتی در بخش تولید آغار کردیم. اما متاسفانه موانع تولید هم خیلی زیاد و حتی بیش از پیمانکاری است.

 

جلسه در ساعت 10:00 به پایان رسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *