گزارش دوره آموزشی آئیننامه تشخیص صلاحیت پیمانکاران
دوره آشنایی با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مورخ ۲ آبان ۱۴۰۲ از ساعت ۰۹:۰۰ الی ۱۳:۰۰ در سالن جلسات مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور با حضور مدرس مهندس شیخ کریمی معاون این سازمان و ۴۰ تن از اعضای انجمن اپک برگزار شد. از موضوعات مهم این سمینار میتوان موارد ذیل را ذکر نمود:
۱) تعریف سامانه مودیان و پایانه فروشگاهی در قانون:
سامانه مودیان:
سامانه ای است تحت مدیریت سازمان که در آن:
- به هر مؤدی کارپوشه ویژهای اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مؤدیان و سازمان منحصراً از طریق آن کارپوشه انجام میشود.
- مؤدیان می توانند با استفاده از هرگونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانه های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند.
- مرجع نهایی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان می باشد.
نکته:
نشانی برای ورود به کارپوشه: tp.tax.gov.ir
به کلیه مودیان دارای ثبت نام کامل در نظام مالیاتی کارپوشه تخصیص داده شده است.
پایانه فروشگاهی (مؤدی):
رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos)، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری است که:
- از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی (منطبق با استانداردهای ابلاغی سازمان امور مالیاتی) برخوردار باشد.
- امکان اتصال به سامانه مودیان را داشته باشد.
- امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور را داشته باشد (برای B2C).
۲) تعریف صورتحساب الکترونیکی و انواع آن
۳) انواع الگوهای صورتحساب های الکترونیکی
۴) فرآیند انتخاب نوع پایانه فروشگاهی مناسب کسب و کار مؤدی
۵) مفهوم حافظه مالیاتی و شناسه یکتای حافظه مالیاتی:
نوعی حافظه الکترونیکی است که برای ثبت و نگهداری اطلاعات مندرج در صورتحساب های الکترونیکی و انتقال آن به سامانه مؤدیان تحت نظارت سازمان مورد استفاده قرار می گیرد.
هر حافظه مالیاتی دارای یک شماره شناسه یکتا به طول ۶ کاراکتر بنام شناسه یکتای حافظه مالیاتی است که توسط سازمان اختصاص داده می شود و از قسمت عضویت در کارپوشه سامانه مودیان قابل اخذ می باشد.
تعریف شناسه یکتای حافظه مالیاتی شناسه ای است دارای مقداری ثابت و منحصر به فرد یکتا که به هر حافظه مالیاتی در سطح کشور اختصاص داده می شود. این شناسه از مولفه های تشکیل دهنده شماره منحصر بفرد مالیاتی هر صورت حساب می باشد که پس از درخواست مودی در کارپوشه وی تولید و در اختیار ایشان قرار خواهد گرفت.
هر مودی بسته به میزان وسعت شرایط کسب و کار خودش می تواند بیش از یک شناسه یکتای حافظه مالیاتی از سازمان امور مالیاتی دریافت نماید. به دلیل تفاوت مخاطب جرائم ناشی از عدم صدور و ارسال صورتحساب به سازمان اطلاعات هر حافظه مالیاتی صرفا به یکی از روش های مستقیم یا غیر مستقیم قابل ارسال به سازمان است. حافظه مالیاتی می تواند به شکل سخت افزاری یا نرم افزاری باشد.
۶) ساختار شماره مالیاتی:
شماره ای است یکتا و به طول 22 حرف که در سامانه مودیان به ازای هر صورتحساب تولید و به آن صورتحساب تخصیص داده شود.
DEF5GH0481F009956F7211
DEF5GH شناسه یکتای حافظه مالیاتی (حرفی عددی، طول ثابت 6 کاراکتر)
0481F تاریخ ثبت صورتحساب (عدد در مبنای 16، طول ثابت 5 رقم)
009956F721 سریال داخلی صورتحساب (عدد در مبنای 16، طول ثابت 10 رقم)
1 رقم کنترلی (الگوریتم ورهوف، یک رقم)
۷) تاثیر قانون پایانه های فروشگاهی در فرآیند مالیات ستانی از انواع مدل های کسب و کار
۸) مدل مفهومی سامانه مودیان
۹) گام های اصلی جهت اتصال به سامانه مودیان و صدور صورتحساب
گام اول:
ثبت نام در نظام مالیاتی از طریق نشانی my tax.gov.ir برای مودیان فاقد پرونده مالیاتی
نکته مهم: مودیان دارای ثبت نام کامل در نظام مالیاتی نیازی به ثبت نام مجدد در سامانه مودیان ندارند.
گام دوم:
تهیه سامانه صدور صورتحساب یا پایانه فروشگاهی و در صورت وجود به روز آوری سامانه های فعلی صدور صورتحساب مودیان حسب ضوابط اعلامی سازمان.
گام سوم:
اخذ گواهی امضاء الکترونیکی از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال که فهرست و مشخصات آنها در نشانی rca.gov.ir موجود می باشد.
گام چهارم:
ورود به کار پوشه انتخاب ،پرونده انتخاب بخش عضویت و تکمیل اطلاعات انتخاب روش ارسال اطلاعات بارگذاری گواهی امضاء الکترونیک و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی از طریق ورود به نشانی tp.tax.gov.ir
گام پنجم:
پیکربندی و ثبت مشخصات در پایانه فروشگاهی مطابق استانداردهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور بارگذاری شده در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir
گام ششم:
دریافت شناسه کالا خدمت به همراه نرخ مشمولیت VAT از نشانی stuffid.tax.gov.ir و در صورت عدم وجود شناسه مورد نظر اخذ شناسه کالا خدمت از وزارت صنعت معدن و تجارت (فایل راهنما در نشانی intamedia.ir قرار داده شده است)
گام هفتم:
صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی منطبق بر ضوابط اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور (اسناد مربوطه در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir بارگذاری گردیده است)
گام هشتم:
ثبت ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان از طریق اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور (اسناد مربوطه در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir بارگذاری گردیده است)
۱۰) اشخاص مشمول قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان:
اشخاص مشمول (مودیان): کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل های چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب 03/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند. در این قانون هرگاه از واژه مودی استفاده می شود مراد، اشخاص مشمول است؛ مگر خلاف آن تصریح شده باشد.
تبصره- فهرست مودیانی که به دلیل ارائه کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده و نیز ماهیت کسب و کار آن ها امکان عضویت در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی را ندارند به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و پس از تصویب هیأت وزیران حداکثر تا پایان دی ماه هر سال برای عملکرد سال بعد توسط سازمان اعلام خواهد شد.
۱۱) فرآیند چگونگی ورود به حسابرسی مالیاتی مودیان عضو سامانه در صورت ارتکاب تخلفات ماده ۹
دبیرخانه انجمن اپک